wróć i sprawdź
więcej przepisów

Kruszon z wiśniami

Czas przygotowania: około 35-40 min.

Składniki:

na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 150 g Cukru Drobnego Diamant
  • 6 żółtek
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1 paczka Cukru Waniliowego Diamant
  • ½ kg mąki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g drylowanych wiśni

na bezową pianę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka Cukru Drobnego Diamant
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Przygotuj ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, cukier, żółtka, proszek oraz waniliowy cukier. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą kruszonkę i podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i rozmieszaj.
Jasną kruszonkę wysyp na spód blaszki wyłożonej papierem, a na nią 2/3 kruszonki z kakao. Na kruszonkę wyłóż odsączone wiśnie.
Ubijaj białka powoli, dodając cukier stopniowo w czasie ubijania, a na sam koniec dosyp mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie miała odpowiednią konsystencję, wyłóż ją na kruszonkę i wiśnie, a na sam wierzch wyłóż pozostałą 1/3 kakaowej kruszonki. Piecz około 45 min w temperaturze 175°C. Oczekiwanie umil sobie włączając naszą świąteczną playlistę na Spotify!

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: