wróć i sprawdź
więcej przepisów

Piernik z marcepanem

Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 270 g Cukru Pudru Diamant
  • 4 jaja
  • 100 gr masła
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • sól
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku

Masa marcepanowa:

  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g Cukru Pudru Diamant
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Polewa czekoladowa (lub czekolada z odrobiną mleka)

Dekoracja:

  • Cukier Dekoracyjny Diamant
  • świeże owoce

Wykonanie:

Miód wlej do rondelka, rozgrzej. Włóż pokrojone w kostkę masło, mieszaj aż do roztopienia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z miodem.

Mąkę przesiej z proszkiem do miski. Wsyp kakao przyprawę do piernika i sodę. Wymieszaj. Wsyp do rondelka z masą miodową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy. Piecz godzinę w temp 170 stopni. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na 2 blaty.

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i śmietaną. Rozwałkuj i przełóż nią blaty. Pokrój na mniejsze porcje. Oblej polewą czekoladową (lub roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka). Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj wedle uznania… lub powierz tę ważną funkcję dzieciakom, które mają wspaniały zmysł artystyczny.

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: