wróć i sprawdź
więcej przepisów

Świąteczny piernik z dekoracją

Czas przygotowania: około 2,5 h

Poziom: dziecinnie prosty!

Składniki:

  • 100 g masła
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru drobnego Diamant
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie cukru pudru waniliowego Diamant (lub domowego z naszego przepisu)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 5 kuleczek ziela angielskiego - zmielić
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • świeże owoce żurawiny
  • orzechy (np. laskowe i włoskie)
  • gałązki świeżego rozmarynu

Wykonanie:

  • ubij białka na sztywną pianę i odstaw na bok.
  • Utrzyj masło z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  • Miksuj masę, dodaj mleko i miód, a następnie wszystkie przyprawy i cukier waniliowy.
  • Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka.
  • Masę przelej do formy i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 °C.
  • Gotowy piernik polej domowym lukrem i udekoruj połówkami żurawiny, skręconymi spiralnie skórkami pomarańczy, kawałkami orzechów i gałązkami rozmarynu.

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: