


Babka imbirowo - pomarańczowa świątecznie zapakowana




Składniki:
- 250g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 8 łyżek zrumienionego masła
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru pudru Diamant
Wykonanie:
- Cztery małe foremki wysmaruj delikatnie masłem i podsyp mąką.
- W średniej misce wymieszaj ręcznie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i skórkę pomarańczową.
- Zrumień masło na małej patelni na średnim ogniu. Mieszaj, aż się rozpuści. Kontynuuj mieszanie i podgrzewanie, aż masło będzie pieniste i brązowawe.
- Wlej brązowe masło do miski miksera. Dodaj miód, sok pomarańczowy, mleko, cukier i lekko ubite jajka. Wymieszaj za pomocą łopatki, aż masa będzie gładka.
- Na średnich obrotach miksera wymieszaj masę z mąką, aż utworzy się ciasto. Zeskrob boki i dno miski, aby do ciasta trafiły wszystkie składniki.
- Podziel ciasto na cztery porcje i ułóż w foremkach.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 °C przez 28-30 minut lub do momentu, gdy włożona w środek wykałaczka wyjdzie czysta. W połowie pieczenia przykryj babeczki folią aluminiową.
- Gdy skończysz pieczenie, zostaw babki do ostygnięcia w piekarniku. Wyjmuj dopiero zupełnie ostudzone
Pakowanie:
- Przygotuj materiały do dekoracji – najlepiej to, co masz pod ręką, czyli sznurek, gałązki, np. świerku, jałowca, eukaliptusa, tui, wycięte ze skórki pomarańczy, układające się jak sprężynka paseczki (tzw. twisty), gałązki jarzębiny oraz szyszki. Babki pakuj w ekologiczny papier, przewiązuj sznurkiem i ozdabiaj z wierzchu.
wróć i sprawdź
więcej przepisów