wróć i sprawdź
więcej przepisów

Ciasto z pierniczkami

Czas przygotowania: około 1-1:20 godz.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 2 opakowanie pierniczków bez polewy
  • 1 słoik powideł

Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła


Na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki Cukru Pudru Diamant
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany

 

Wykonanie:

Zacznij od biszkoptu. Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania gęstej piany, a następnie kontynuuj ubijanie i dodawaj żółtka, jedno pod drugim. Do jajek dodaj przesianą mąkę. Masę wyłóż do formy o wymiarach 30 x 40cm i piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175°C.
Po przestudzeniu biszkopt posmaruj powidłami i wyłóż na nią katarzynki.
Przygotuj nadzienie. Z mleka odlej szklankę, a całą resztę wlej do garnka, dodaj masło i zagotuj. Dodaj budyń i wymieszaj dokładnie, a następnie wylej na pierniczki i rozsmaruj.
Czas na polewę. Zmieszaj w rondelku masło, cukier puder, kakao i śmietanę. Gdy powstanie jednolita masa, nie czekając aż zastygnie, polej nią ciasto z wierzchu. Jest to czynność, którą zdecydowanie warto powierzyć najmłodszym!

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: