


Ciasto z pierniczkami


Czas przygotowania: około 1-1:20 godz.



Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ maki ziemniaczanej
- ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
- 2 opakowanie pierniczków bez polewy
- 1 słoik powideł
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 500 ml mleka
- 250 g masła
Na polewę:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki Cukru Pudru Diamant
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany
Wykonanie:
Zacznij od biszkoptu. Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania gęstej piany, a następnie kontynuuj ubijanie i dodawaj żółtka, jedno pod drugim. Do jajek dodaj przesianą mąkę. Masę wyłóż do formy o wymiarach 30 x 40cm i piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175°C.
Po przestudzeniu biszkopt posmaruj powidłami i wyłóż na nią katarzynki.
Przygotuj nadzienie. Z mleka odlej szklankę, a całą resztę wlej do garnka, dodaj masło i zagotuj. Dodaj budyń i wymieszaj dokładnie, a następnie wylej na pierniczki i rozsmaruj.
Czas na polewę. Zmieszaj w rondelku masło, cukier puder, kakao i śmietanę. Gdy powstanie jednolita masa, nie czekając aż zastygnie, polej nią ciasto z wierzchu. Jest to czynność, którą zdecydowanie warto powierzyć najmłodszym!

wróć i sprawdź
więcej przepisów