


Kruszon z wiśniami


Czas przygotowania: około 35-40 min.



Składniki:
na ciasto:
- 1 kostka masła
- 150 g Cukru Drobnego Diamant
- 6 żółtek
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1 paczka Cukru Waniliowego Diamant
- ½ kg mąki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 500 g drylowanych wiśni
na bezową pianę:
- 6 białek
- 1 szklanka Cukru Drobnego Diamant
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotuj ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, cukier, żółtka, proszek oraz waniliowy cukier. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą kruszonkę i podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i rozmieszaj.
Jasną kruszonkę wysyp na spód blaszki wyłożonej papierem, a na nią 2/3 kruszonki z kakao. Na kruszonkę wyłóż odsączone wiśnie.
Ubijaj białka powoli, dodając cukier stopniowo w czasie ubijania, a na sam koniec dosyp mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie miała odpowiednią konsystencję, wyłóż ją na kruszonkę i wiśnie, a na sam wierzch wyłóż pozostałą 1/3 kakaowej kruszonki. Piecz około 45 min w temperaturze 175°C. Oczekiwanie umil sobie włączając naszą świąteczną playlistę na Spotify!

wróć i sprawdź
więcej przepisów