


Mini tarty cytrynowe zapakowane z widelczykiem drewnianym





Składniki:
- Na kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru Diamant
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- Na masę cytrynową:
- 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
- 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
Wykonanie:
- połącz wszystkie składniki na kruche ciasto i jak najszybciej zagnieć. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 1/2 godziny.
- Schłodzonym ciastem wylepiaj foremki.
- Foremki piecz w 180 °C około 10 minut, aż ładnie się zrumienią, a następnie przestudź.
- Przesianą mąkę połącz z cukrem w misce, dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Wymieszaj, aż składniki się połączą.
- W drugiej misce ubij jajka, dodatkowe żółtko oraz szczyptę soli na puszystą masę.
- Delikatnie połącz obie masy i dokładnie wymieszaj.
- Do ostudzonych tart wlej masę i piecz w 150 °C przez około 15 minut.
- Na gotowe tarty połóż drewniany widelczyk i przewiąż wstążką na prezent.
wróć i sprawdź
więcej przepisów