


Piernik z marcepanem


Czas przygotowania: 40 min



Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 270 g Cukru Pudru Diamant
- 4 jaja
- 100 gr masła
- 7 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- sól
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku
Masa marcepanowa:
- 150 g masy marcepanowej
- 100 g Cukru Pudru Diamant
- 2-3 łyżki śmietany
- Polewa czekoladowa (lub czekolada z odrobiną mleka)
Dekoracja:
- Cukier Dekoracyjny Diamant
- świeże owoce
Wykonanie:
Miód wlej do rondelka, rozgrzej. Włóż pokrojone w kostkę masło, mieszaj aż do roztopienia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z miodem.
Mąkę przesiej z proszkiem do miski. Wsyp kakao przyprawę do piernika i sodę. Wymieszaj. Wsyp do rondelka z masą miodową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy. Piecz godzinę w temp 170 stopni. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na 2 blaty.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i śmietaną. Rozwałkuj i przełóż nią blaty. Pokrój na mniejsze porcje. Oblej polewą czekoladową (lub roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka). Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj wedle uznania… lub powierz tę ważną funkcję dzieciakom, które mają wspaniały zmysł artystyczny.

wróć i sprawdź
więcej przepisów