


Świątecznie udekorowana tarta żurawinowa z białą czekoladą





Składniki:
- Na spód:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki migdałów
- 5 łyżek oleju kokosowego (stopionego)
- 2 łyżki cukru drobnego Diamant
- Na warstwę żurawinową:
- 2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki syropu trzcinowego Diamant
- Na warstwę białej czekolady:
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka orzechów nerkowca
(namoczonych*) - 3/4 szklanki masła kakaowego lub zwykłego
- 1/4 szklanki cukru drobnego Diamant
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
Wykonanie:
- Spód:
- wrzuć płatki owsiane i migdały do miski, a następnie zmiksuj do połączenia.
- Dodaj cukier oraz olej kokosowy, zmiksuj na wilgotną mieszankę.
- Masę przełóż do formy. Mocno wciśnij i dociśnij również po bokach.
- Piecz w 180 °C przez około 10-15 minut, aż masa stanie się złotobrązowa.
- Odstaw do schłodzenia.
- Warstwa żurawinowa:
- w małym rondelku wymieszaj żurawinę, wodę i syrop klonowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż żurawina się rozpadnie.
- Za pomocą blendera przetrzyj żurawinę dodając trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
- Dodaj 1 łyżeczkę agaru w proszku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Posmaruj sosem żurawinowym spód sernika wstaw do lodówki na 15 minut.
- Czekolada i dekoracje:
- w małym rondelku na małym ogniu rozpuść białą czekoladę oraz masło. Odstaw na bok.
- W misie blendera lub robota kuchennego umieść orzechy nerkowca, cukier i mleko kokosowe. Miksuj do całkowitej gładkości.
- Dodaj roztopioną białą czekoladę i miksuj do połączenia.
- Mieszankę wylej na ciasto i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
- Na sam koniec czekoladowy wierzch udekoruj żurawiną** i kawałkami białej czekolady. Podawaj od razu!
Uwagi:
- * Orzechy nerkowca moczyć w wodzie przez noc lub minimum 3-4 godziny.
** Część żurawiny do dekoracji zanurz w roztopionym z niewielką ilością wody cukrze, następnie obtocz w cukrze drobnym Diamant.

wróć i sprawdź
więcej przepisów