Świąteczny piernik z dekoracją
Czas przygotowania: około 2,5 h
Poziom: dziecinnie prosty!
Składniki:
- 100 g masła
- 500 g mąki
- 200 g cukru drobnego Diamant
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie cukru pudru waniliowego Diamant (lub domowego z naszego przepisu)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 5 kuleczek ziela angielskiego - zmielić
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- świeże owoce żurawiny
- orzechy (np. laskowe i włoskie)
- gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie:
- ubij białka na sztywną pianę i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
- Miksuj masę, dodaj mleko i miód, a następnie wszystkie przyprawy i cukier waniliowy.
- Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka.
- Masę przelej do formy i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 °C.
- Gotowy piernik polej domowym lukrem i udekoruj połówkami żurawiny, skręconymi spiralnie skórkami pomarańczy, kawałkami orzechów i gałązkami rozmarynu.
wróć i sprawdź
więcej przepisów