


Trufle czekoladowo-pomarańczowe


Czas przygotowania: około 20 min.



Składniki:
- 75 g śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady (min 70%)
- 20 g Cukru Pudru Diamant
- skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej pomarańczy
- pół łyżeczki olejku migdałowego
- gorzkie kakao do obtaczania
Wykonanie:
Śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie ciepła, dodaj cukier puder, skórkę z pomarańczy i olejek migdałowego. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Gdy to się stanie, zdejmij rondelek z palnika i dodaj czekoladę, a następnie wymieszaj, by składniki się połączyły na gładką masę.
Gdy wystygnie, wstaw masę do zamrażalnika na około 20 minut by stężała. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, wycinaj łyżeczką okrągłe kształty, formuj kulki i obtaczaj w kakao lub Cukrze Drobnym Diamant. Jest to bardzo przyjemna czynność, dlatego chętnie wezmą w niej udział dzieci!

wróć i sprawdź
więcej przepisów